Study for outbreak desease transmitted through food

Estudio de brote de enfermedad transmitida por alimentos

Main Article Content

Angélica Uribe-Meneses
Jairo Ospino-Rodríguez
Claudia Patricia Forero-Niño
Abstract

Goal: To characterize outbreaks of foodborne illness occurred in a battalion and in some kindergartens in Bogota city in July 2013. Materials and Methods: Cohort analytic study, with a population of 100 army soldiersand a sample of 50 individuals were interviewed consumers was applied. According to a possible connection, an evaluation of the risk factors was performed in 15 children’s homes which a sample of 52 food handlers was obtained through a survey as a second instrument Inspection, Monitoring and Control of microbiological sampling surfaces and handlers. Results: The rate of attack was found for mayonnaise 89%, RR 7.9 and a confidence interval of 3.4 to 18.4. For none of the other food showed statistical significance. Conclusions: According to the results observed it is concluded that mayonnaise is the possible causative factor of the disease cause by food. It was not possible to determine the causal agent because of the exercise´s characteristics. 

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

Author Biographies (SEE)

Angélica Uribe-Meneses, Universidad Francisco de Paula

Enfermera. Docente.

 

Jairo Ospino-Rodríguez, Universidad Cooperativa de Colombia. Villavicencio.

Médico Cirujano

Decano de la Facultad de Medicina- Universidad Cooperativa de Colombia, Villavicencio.


Claudia Patricia Forero-Niño, INVIMA, Bogotá

Médico veterinario

Cargo: Profesional Especializado

References

Instituto Nacional de Salud. Protocolo de vigilancia y control de enfermedades transmitidas por alimentos.[Internet]. 2011

[consultado 26 de julio de 2013]. Disponible en: http://www.ins.gov.co/lineas-deaccion/Subdireccion-Vigilancia/sivigila/Protocolos%20SIVIGILA/ETA.pdf.

Secretaría Distrital de Salud de Bogotá. Guía para la atención de brotes de ETA (Enfermedades Transmitidas por Alimentos).

[Internet]. 2011 [consultado 27 de julio de 2013]. Disponible en:http://www.saludcapital.gov.co/sitios/VigilanciaSaludPublica/

Todo%20Emergencias/Guia%20 AtenciC3%B3n%20de%20Brotes%20ETA1%20Vr%204.pdf.

Fao, Ops/Oms, Iica, Oirsa. Cooperación Internacional y Regional en la Inocuidadde los Alimentos. San José: Oms; 2005.

Center for Disease Control and Prevention. Artículo infecciones transmitidas por alimentos.Cdc.gov [Internet]. [consultado 26 de julio de 2013]. Disponible en: http://

www.cdc. gov/nczved/es/enfermedades/infecciones_alimentos/.

Instituto Nacional de Salud. Informe de evento: Enfermedades transmitidas por alimentos, hasta el periodo epidemiológico 7 del año 2013, Bogotá: El Instituto; 2013.

República de Colombia. Ministerio de Salud. Resolución 008430 de 1993, octubre 4, por la cual se establecen las normas

científicas, técnicas y administrativas para la investigación en salud. Bogotá: El ministerio; 1993.

Spinosa M. Implantación de un sistema APPCC en la fabricación de la mayonesa. Universidad de Valladolid. [Tesis en

internet]. 2012 [consultado 26 de julio de 2013]. Disponible en: http://cerro.cpd.uva.es/bitstream/10324/1753/1/PFC-P2.pdf.

Uribe C, Suárez M. Salmonelosis no tifoidea y su transmisión a través de alimentos de origen aviar. Colombia. Med. 2006; 37 (2):15-23.

OJS System - Metabiblioteca |