Agriculture and its impact on Food Security and Sovereignty. A review

La Agricultura y su incidencia en la Seguridad y la Soberanía Alimentaria. Una revisión

Main Article Content

Nelson Enrique Fonseca - Carreño
Karen Alexandra Bossa - Pabon
Abstract

One of the problems for the preservation of human life is the mitigation of hunger worldwide, involving countless efforts that are assumed as challenges that are still unresolved. From this perspective it is possible to establish an analysis of the different agricultural policies carried out by societies through which it is possible to guarantee food security that allows access to food continuously. The objective of this research is based on a bibliographic review that sought to generate a state of art on the incidence of certain agricultural policies on the security and food sovereignty of nations. The method consisted of exploring in different academic portals, texts related to the concepts of security, food sovereignty and agriculture, which served as key terms to identify them and thus define their conceptual analysis. Among the findings, documents related to the proposed theme were found, which show coincidences on the need to define agricultural policies by the states (including the Colombian) focused on the proper use of the land and the approach of actions aimed at eradication of hunger, which can contribute efficiently to guarantee food security for the population, as well as a sovereignty that provides tools to states to freely define the actions that can be carried out to meet the global goal of reducing hunger. hunger.

Keywords

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

References

Albarracín-Zaidiza, J. A., Fonseca-Carreño, N. E., & López-Vargas, L. H. (2019). Agroecological Practices as Contribution to the Sustainability of Agroecosystems. Case Study of Sumapaz Province. Ciencia y Agricultura, 16(2), 39–55. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139

Almeida N. Scholz, V. (2008). Soberanía alimentaria y seguridad alimentaria: ¿Conceptos complementarios? https://ageconsearch.umn.edu/record/109996

Altieri, M. & Giménez, E. (2012). Agricultura verde: fundamentos agroecológicos para diseñar sistemas agrícolas biodiversos, resilientes y productivos. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/170961

Altieri, M. Nicholls, C. (2012). Agroecología: única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socio ecológica. Agroecología, 7(2), 65–83. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/182861

Arias D. (2009). Soberanía alimentaria y resistencia popular en Colombia. Semillas (38-39), 33-63. https://www.semillas.org.co/es/soberana-alimentaria-y-resistencia-popular-en-colombia

Ávila Díaz, Á. Carvajal Escobar, Y. (2015). Agrocombustibles y soberanía alimentaria en Colombia. Cuadernos de Geografía: Revista Colombiana de Geografía, 24(1), 43-60. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-215X2015000100004 DOI: https://doi.org/10.15446/rcdg.v24n1.37699

Bejarano, C. (2020), ¿Colombia está a tiempo de replantear su política de seguridad alimentaria y promover la soberanía alimentaria? https://medioambiente.uexternado.edu.co/colombia-esta-a-tiempo-de-replantear-su-politica-de-seguridad-alimentaria-y-promover-la-soberania-alimentaria/

Beltrán, A., Cordero, P´, García Acosta, L. (2019). Seguridad y soberanía alimentaria y su promoción desde el juego en la vereda Agua Bonita. https://ciencia.lasalle.edu.co/trabajo_social/334/

Buela - Casal, G. (2003). Evaluación de la calidad de los artículos y de las revistas científicas: Propuesta del factor de impacto ponderado y de un índice de calidad. Psicothema, 15(1), 23-35. https://www.redalyc.org/pdf/727/72715105.pdf

Bula, A. (2020). Importancia de la agricultura en el desarrollo socioeconómico. http://biblioteca.puntoedu.edu.ar/handle/2133/18616

Cantor, K. (2010). Agricultura urbana: elementos valorativos sobre su sostenibilidad. Cuadernos de desarrollo rural, 7(65), 26-26. https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/desarrolloRural/article/view/1161/653

CONPES. 2847. Departamento Nacional de Planeación. República de Colombia. Recuperado de: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Prensa/Resumen-PND2018-2022-final.pdf

Constitución política de Colombia (1991). Corte Constitucional. https://biblioteca.cejamericas.org/bitstream/handle/2015/4295/constitucion_Colombia.pdf?sequence=1&isAllowed=y

Cano Contreras, E. (2015). Huertos familiares: un camino hacia la soberanía alimentaria. Revista Pueblos y fronteras digital, 10(20), 70-91. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2015.20.33 DOI: https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2015.20.33

Colque, G. (2014). Seguridad y soberanía alimentaria entre pequeños propietarios campesinos e indígenas: marco introductorio a los estudios de caso. Cuestión Agraria Seguridad y soberanía alimentaria entre campesinos e indígenas, 7. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/54100/IDL-54100.pdf?bitstreamId=109936&locale-attribute=en#page=8

Chávez, M. Mata, M. Otros. (2011). Análisis estructural de la soberanía alimentaria en el salvador. https://base.socioeco.org/docs/_deptos_economia_media_archivo_63b900_analisisestructuraldelasoberaniaalimentariaenelsalvador.pdf

Dávalos Saravia, A. (2013). Políticas públicas de seguridad alimentaria con soberanía en Bolivia. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/54093/IDL-54093.pdf

Dehollain, P. (1995). Concepto y condicionantes de la seguridad alimentaria en hogares. Revista agroalimentaria. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/147

Domínguez, D. (2015). La Soberanía Alimentaria como enfoque crítico y orientación alternativa del sistema agroalimentario global. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/55264

Duché-García, T. Bernal-Mendoza, H., Ocampo-Fletes, I., Juárez-Ramón, D., & Villarreal-Espino Barros, O. A. (2017). Agricultura de traspatio y agroecología en el proyecto estratégico de seguridad alimentaria (PESA-FAO) del estado de Puebla. Agricultura, sociedad y desarrollo. 263-281. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1870-54722017000200263&script=sci_abstract&tlng=pt DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v14i2.592

Escobar, L. (2011). El proyecto de soberanía alimentaria: construyendo otras economías para el buen vivir. Otra Economía. 59-72. https://doi.org/10.4013/1568 DOI: https://doi.org/10.4013/otra.2011.58.05

FAO, (2018) Panorama de la pobreza rural en América Latina y el Caribe 2018 https://dds.cepal.org/redesoc/portal/publicaciones/ficha/?id=4869

Fernández-Robles, N. (2014). La seguridad alimentaria en México. Salud pública de México, 56(1), 92-98. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6264409 DOI: https://doi.org/10.21149/spm.v56s1.5171

Fernández Such, F. (2012). Alimentando el debate en torno al comercio y la soberanía alimentaria. Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas, (8), 0010-13. https://core.ac.uk/download/pdf/78547490.pdf

Fonseca - Carreño, N. E. (2021). Caracterización socioeconómica y biofísica de agroecosistemas en el municipio de Pasca en la provincia del Sumapaz-Cundinamarca. Revista Científica Profundidad Construyendo Futuro, 14(14), 2–14. https://doi.org/10.22463/24221783.3159 DOI: https://doi.org/10.22463/24221783.3159

Fonseca Carreño, N. E. (2021). La agroecología y la ecoagricultura, estrategias sustentables en los sistemas de producción campesina. Cuadernos de Desarrollo Rural, 18. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.aees DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.aees

Fonseca Carreño, N. E. (2021). Modelo De Integración Agroempresarial Para La Provincia Del Sumapaz En Cundinamarca-Colombia. Editorial Universidad de Cundinamarca. http://hdl.handle.net/20.500.12558/3645 DOI: https://doi.org/10.36436/9789585195080

Fonseca, N. E. (2022). Valoración de los servicios ecosistemicos de provisión en agroecosistemas campesinos. Caso: Provincia de Sumapaz, Cundinamarca. SUMMA. Revista Disciplinaria En Ciencias económicas Y Sociales, 4(1), 1-18. https://doi.org/10.47666/summa.4.1.15 DOI: https://doi.org/10.47666/summa.4.1.15

Forero, N. González, C. (2020). Agricultura Climáticamente Inteligente (ACI) en Colombia: diagnóstico y retos de política pública. http://www.repository.fedesarrollo.org.co/handle/11445/4053

Gómez Rodríguez, J. (2014). Agricultura urbana en América Latina y Colombia: perspectivas y elementos agronómicos diferenciadores. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/2749

Gómez-Trujillo, E. Martínez - Andrades, E., Rivas-García, J. A., & Villalobos-Maradiaga, E. M. (2016). La seguridad y soberanía alimentaria. 315-324. https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5702 DOI: https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5702

GRAIN (2006). Soberanía Alimentaria y Sistema Alimentario Mundial. https://grain.org/es/article/1086-soberania-alimentaria-y-sistema-alimentario-mundial

Grisa, C. Sabourin, E. (2019). Agricultura familiar: de los conceptos a las políticas públicas en América Latina y el Caribe. 2030–Alimentación, agricultura y desarrollo rural en América Latina y el Caribe. https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02776075/document

Gutiérrez L. (2015). Soberanía alimentaria. La Red de Semillas Libres de Colombia. https://repository.usc.edu.co/handle/20.500.12421/636

Heinisch, C. (2013). Soberanía alimentaria: un análisis del concepto. https://hal-agrocampus-ouest.archives-ouvertes.fr/file/index/docid/794380/filename/2013_Heinisch_SA_analisis_concepto.pdf

Jiménez Acosta, S. (2005). Seguridad alimentaria y nutricional: Una mirada global. Revista Cubana de salud pública, 31(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662005000300001

La Vía Campesina, (2021). Soberanía Alimentaria, una Propuesta por el Futuro del Planeta. http://cadtm.org/Soberania-Alimentaria-una-propuesta-por-el-futuro-del-planeta

Ortega García, C. (2017). Libre comercio y soberanía alimentaria en Colombia: el caso del maíz. https://eprints.ucm.es/id/eprint/48252/

Parada, J. (2012). Soberanía alimentaria como concepto político. 71-86. http://devenires.umich.mx/devenires/index.php/devenires/article/view/418

Parker, D. (2008). Chávez y la búsqueda de una seguridad y soberanía alimentarias. Revista Venezolana de Economía y Ciencias Sociales. 121-143. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1315-64112008000300007&script=sci_arttext

Pastás, J. Suarez, C. (2020). La agricultura como un canal de impulso para el desarrollo de la Industria, innovación e infraestructura. https://www.urosario.edu.co/Revista-Nova-Et-Vetera/Omnia/La-agricultura-como-un-canal-de-impulso-para-el-de/

Patel, R. (2012). Soberanía alimentaria: poder, género y el derecho a la alimentación. Public Library of Science Medicine, 9(6), 1-4. https://rajpatel.org/wp-content/uploads/2009/11/Raj-Patel-Soberan%C3%ADa-alimentaria-poder-g%C3%A9nero-y-derecho-a-la-alimentaci%C3%B3n.pdf

Patiño, S. Acuña, I. (2007). Familia, soberanía alimentaria y medio ambiente. Un caso de estudio. Revista Luna Azul, (25), 8-21. https://www.redalyc.org/pdf/3217/321727227002.pdf

Pedraza, D. (2003). Seguridad alimentaria familiar. Revista salud pública y nutrición, 4(2). https://www.medigraphic.com/pdfs/revsalpubnut/spn-2003/spn032f.pdf

Pedraza, D. (2005). Medición de la seguridad alimentaria y nutricional. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/147

Pérez, A. Leyva, D. Gómez, F. (2018). Desafíos y propuestas para lograr la seguridad alimentaria hacia el año 2050. Revista mexicana de ciencias agrícolas. 175-189. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000100175 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v9i1.857

Rey, D. (2021). Bioética y ambiente sano: derecho de los pueblos a la soberanía alimentaria en Colombia. http://hdl.handle.net/10654/39231

Rodríguez, F. (2016). La Soberanía Alimentaria se abre paso en el mundo. América Latina en movimiento,.4-5. https://viva.org.co/cajavirtual/svc0493/pdfs/Articulo181_493.pdf

Rosset, P. (2016). La reforma agraria, la tierra y el territorio: evolución del pensamiento de La Vía Campesina. Mundo agrario. https://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=arti&d=Jpr7490

Stedile, J. Martins de Carvalho, H. (2011). Soberanía alimentaria: una necesidad de los pueblos. http://conceptos.sociales.unam.mx/conceptos_final/502trabajo.pdf

Triana, M. (2017La seguridad alimentaria en Colombia Cambios y vulnerabilidades. https://www.ucentral.edu.co/sites/default/files/inline-files/2017_Seguridad_alimentaria_001.pdf

Ursúa A. Caqueo A. (2011). Calidad de vida: Una revisión teórica del concepto. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082012000100006

Waldmueller, J. Avalos, L. (2015). La soberanía alimentaria más allá de la técnica: Una aproximación global hacia su monitoreo intercultural. Comentario Internacional. Revista del Centro Andino de Estudios Internacionales. 253-286. https://revistas.uasb.edu.ec/index.php/comentario/article/view/482

Zeledón, D. Parada, L. Fonteles, N. (2016). Estudio sobre el Concepto de la Soberanía Alimentaria en los Países de Centroamérica, México, República Dominicana y Suramérica desde el frente parlamentario contra el Hambre de América Latina y el Caribe. http://parlamentarioscontraelhambre.org/file/estudio-soberania-alimentaria.pdf

OJS System - Metabiblioteca |