Agriculture and its impact on Food Security and Sovereignty. A review
La Agricultura y su incidencia en la Seguridad y la Soberanía Alimentaria. Una revisión
Main Article Content
One of the problems for the preservation of human life is the mitigation of hunger worldwide, involving countless efforts that are assumed as challenges that are still unresolved. From this perspective it is possible to establish an analysis of the different agricultural policies carried out by societies through which it is possible to guarantee food security that allows access to food continuously. The objective of this research is based on a bibliographic review that sought to generate a state of art on the incidence of certain agricultural policies on the security and food sovereignty of nations. The method consisted of exploring in different academic portals, texts related to the concepts of security, food sovereignty and agriculture, which served as key terms to identify them and thus define their conceptual analysis. Among the findings, documents related to the proposed theme were found, which show coincidences on the need to define agricultural policies by the states (including the Colombian) focused on the proper use of the land and the approach of actions aimed at eradication of hunger, which can contribute efficiently to guarantee food security for the population, as well as a sovereignty that provides tools to states to freely define the actions that can be carried out to meet the global goal of reducing hunger. hunger.
Downloads
Article Details
Albarracín-Zaidiza, J. A., Fonseca-Carreño, N. E., & López-Vargas, L. H. (2019). Agroecological Practices as Contribution to the Sustainability of Agroecosystems. Case Study of Sumapaz Province. Ciencia y Agricultura, 16(2), 39–55. https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139 DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v16.n2.2019.9139
Almeida N. Scholz, V. (2008). Soberanía alimentaria y seguridad alimentaria: ¿Conceptos complementarios? https://ageconsearch.umn.edu/record/109996
Altieri, M. & Giménez, E. (2012). Agricultura verde: fundamentos agroecológicos para diseñar sistemas agrícolas biodiversos, resilientes y productivos. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/170961
Altieri, M. Nicholls, C. (2012). Agroecología: única esperanza para la soberanía alimentaria y la resiliencia socio ecológica. Agroecología, 7(2), 65–83. https://revistas.um.es/agroecologia/article/view/182861
Arias D. (2009). Soberanía alimentaria y resistencia popular en Colombia. Semillas (38-39), 33-63. https://www.semillas.org.co/es/soberana-alimentaria-y-resistencia-popular-en-colombia
Ávila Díaz, Á. Carvajal Escobar, Y. (2015). Agrocombustibles y soberanía alimentaria en Colombia. Cuadernos de Geografía: Revista Colombiana de Geografía, 24(1), 43-60. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-215X2015000100004 DOI: https://doi.org/10.15446/rcdg.v24n1.37699
Bejarano, C. (2020), ¿Colombia está a tiempo de replantear su política de seguridad alimentaria y promover la soberanía alimentaria? https://medioambiente.uexternado.edu.co/colombia-esta-a-tiempo-de-replantear-su-politica-de-seguridad-alimentaria-y-promover-la-soberania-alimentaria/
Beltrán, A., Cordero, P´, García Acosta, L. (2019). Seguridad y soberanía alimentaria y su promoción desde el juego en la vereda Agua Bonita. https://ciencia.lasalle.edu.co/trabajo_social/334/
Buela - Casal, G. (2003). Evaluación de la calidad de los artículos y de las revistas científicas: Propuesta del factor de impacto ponderado y de un índice de calidad. Psicothema, 15(1), 23-35. https://www.redalyc.org/pdf/727/72715105.pdf
Bula, A. (2020). Importancia de la agricultura en el desarrollo socioeconómico. http://biblioteca.puntoedu.edu.ar/handle/2133/18616
Cantor, K. (2010). Agricultura urbana: elementos valorativos sobre su sostenibilidad. Cuadernos de desarrollo rural, 7(65), 26-26. https://revistas.javeriana.edu.co/index.php/desarrolloRural/article/view/1161/653
CONPES. 2847. Departamento Nacional de Planeación. República de Colombia. Recuperado de: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Prensa/Resumen-PND2018-2022-final.pdf
Constitución política de Colombia (1991). Corte Constitucional. https://biblioteca.cejamericas.org/bitstream/handle/2015/4295/constitucion_Colombia.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Cano Contreras, E. (2015). Huertos familiares: un camino hacia la soberanía alimentaria. Revista Pueblos y fronteras digital, 10(20), 70-91. https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2015.20.33 DOI: https://doi.org/10.22201/cimsur.18704115e.2015.20.33
Colque, G. (2014). Seguridad y soberanía alimentaria entre pequeños propietarios campesinos e indígenas: marco introductorio a los estudios de caso. Cuestión Agraria Seguridad y soberanía alimentaria entre campesinos e indígenas, 7. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/54100/IDL-54100.pdf?bitstreamId=109936&locale-attribute=en#page=8
Chávez, M. Mata, M. Otros. (2011). Análisis estructural de la soberanía alimentaria en el salvador. https://base.socioeco.org/docs/_deptos_economia_media_archivo_63b900_analisisestructuraldelasoberaniaalimentariaenelsalvador.pdf
Dávalos Saravia, A. (2013). Políticas públicas de seguridad alimentaria con soberanía en Bolivia. https://idl-bnc-idrc.dspacedirect.org/bitstream/handle/10625/54093/IDL-54093.pdf
Dehollain, P. (1995). Concepto y condicionantes de la seguridad alimentaria en hogares. Revista agroalimentaria. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/147
Domínguez, D. (2015). La Soberanía Alimentaria como enfoque crítico y orientación alternativa del sistema agroalimentario global. https://ri.conicet.gov.ar/handle/11336/55264
Duché-García, T. Bernal-Mendoza, H., Ocampo-Fletes, I., Juárez-Ramón, D., & Villarreal-Espino Barros, O. A. (2017). Agricultura de traspatio y agroecología en el proyecto estratégico de seguridad alimentaria (PESA-FAO) del estado de Puebla. Agricultura, sociedad y desarrollo. 263-281. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S1870-54722017000200263&script=sci_abstract&tlng=pt DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v14i2.592
Escobar, L. (2011). El proyecto de soberanía alimentaria: construyendo otras economías para el buen vivir. Otra Economía. 59-72. https://doi.org/10.4013/1568 DOI: https://doi.org/10.4013/otra.2011.58.05
FAO, (2018) Panorama de la pobreza rural en América Latina y el Caribe 2018 https://dds.cepal.org/redesoc/portal/publicaciones/ficha/?id=4869
Fernández-Robles, N. (2014). La seguridad alimentaria en México. Salud pública de México, 56(1), 92-98. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6264409 DOI: https://doi.org/10.21149/spm.v56s1.5171
Fernández Such, F. (2012). Alimentando el debate en torno al comercio y la soberanía alimentaria. Soberanía alimentaria, biodiversidad y culturas, (8), 0010-13. https://core.ac.uk/download/pdf/78547490.pdf
Fonseca - Carreño, N. E. (2021). Caracterización socioeconómica y biofísica de agroecosistemas en el municipio de Pasca en la provincia del Sumapaz-Cundinamarca. Revista Científica Profundidad Construyendo Futuro, 14(14), 2–14. https://doi.org/10.22463/24221783.3159 DOI: https://doi.org/10.22463/24221783.3159
Fonseca Carreño, N. E. (2021). La agroecología y la ecoagricultura, estrategias sustentables en los sistemas de producción campesina. Cuadernos de Desarrollo Rural, 18. https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.aees DOI: https://doi.org/10.11144/Javeriana.cdr18.aees
Fonseca Carreño, N. E. (2021). Modelo De Integración Agroempresarial Para La Provincia Del Sumapaz En Cundinamarca-Colombia. Editorial Universidad de Cundinamarca. http://hdl.handle.net/20.500.12558/3645 DOI: https://doi.org/10.36436/9789585195080
Fonseca, N. E. (2022). Valoración de los servicios ecosistemicos de provisión en agroecosistemas campesinos. Caso: Provincia de Sumapaz, Cundinamarca. SUMMA. Revista Disciplinaria En Ciencias económicas Y Sociales, 4(1), 1-18. https://doi.org/10.47666/summa.4.1.15 DOI: https://doi.org/10.47666/summa.4.1.15
Forero, N. González, C. (2020). Agricultura Climáticamente Inteligente (ACI) en Colombia: diagnóstico y retos de política pública. http://www.repository.fedesarrollo.org.co/handle/11445/4053
Gómez Rodríguez, J. (2014). Agricultura urbana en América Latina y Colombia: perspectivas y elementos agronómicos diferenciadores. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/2749
Gómez-Trujillo, E. Martínez - Andrades, E., Rivas-García, J. A., & Villalobos-Maradiaga, E. M. (2016). La seguridad y soberanía alimentaria. 315-324. https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5702 DOI: https://doi.org/10.5377/ribcc.v2i1.5702
GRAIN (2006). Soberanía Alimentaria y Sistema Alimentario Mundial. https://grain.org/es/article/1086-soberania-alimentaria-y-sistema-alimentario-mundial
Grisa, C. Sabourin, E. (2019). Agricultura familiar: de los conceptos a las políticas públicas en América Latina y el Caribe. 2030–Alimentación, agricultura y desarrollo rural en América Latina y el Caribe. https://hal.archives-ouvertes.fr/hal-02776075/document
Gutiérrez L. (2015). Soberanía alimentaria. La Red de Semillas Libres de Colombia. https://repository.usc.edu.co/handle/20.500.12421/636
Heinisch, C. (2013). Soberanía alimentaria: un análisis del concepto. https://hal-agrocampus-ouest.archives-ouvertes.fr/file/index/docid/794380/filename/2013_Heinisch_SA_analisis_concepto.pdf
Jiménez Acosta, S. (2005). Seguridad alimentaria y nutricional: Una mirada global. Revista Cubana de salud pública, 31(3), 0-0. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-34662005000300001
La Vía Campesina, (2021). Soberanía Alimentaria, una Propuesta por el Futuro del Planeta. http://cadtm.org/Soberania-Alimentaria-una-propuesta-por-el-futuro-del-planeta
Ortega García, C. (2017). Libre comercio y soberanía alimentaria en Colombia: el caso del maíz. https://eprints.ucm.es/id/eprint/48252/
Parada, J. (2012). Soberanía alimentaria como concepto político. 71-86. http://devenires.umich.mx/devenires/index.php/devenires/article/view/418
Parker, D. (2008). Chávez y la búsqueda de una seguridad y soberanía alimentarias. Revista Venezolana de Economía y Ciencias Sociales. 121-143. http://ve.scielo.org/scielo.php?pid=S1315-64112008000300007&script=sci_arttext
Pastás, J. Suarez, C. (2020). La agricultura como un canal de impulso para el desarrollo de la Industria, innovación e infraestructura. https://www.urosario.edu.co/Revista-Nova-Et-Vetera/Omnia/La-agricultura-como-un-canal-de-impulso-para-el-de/
Patel, R. (2012). Soberanía alimentaria: poder, género y el derecho a la alimentación. Public Library of Science Medicine, 9(6), 1-4. https://rajpatel.org/wp-content/uploads/2009/11/Raj-Patel-Soberan%C3%ADa-alimentaria-poder-g%C3%A9nero-y-derecho-a-la-alimentaci%C3%B3n.pdf
Patiño, S. Acuña, I. (2007). Familia, soberanía alimentaria y medio ambiente. Un caso de estudio. Revista Luna Azul, (25), 8-21. https://www.redalyc.org/pdf/3217/321727227002.pdf
Pedraza, D. (2003). Seguridad alimentaria familiar. Revista salud pública y nutrición, 4(2). https://www.medigraphic.com/pdfs/revsalpubnut/spn-2003/spn032f.pdf
Pedraza, D. (2005). Medición de la seguridad alimentaria y nutricional. RESPYN Revista Salud Pública y Nutrición. https://respyn.uanl.mx/index.php/respyn/article/view/147
Pérez, A. Leyva, D. Gómez, F. (2018). Desafíos y propuestas para lograr la seguridad alimentaria hacia el año 2050. Revista mexicana de ciencias agrícolas. 175-189. http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342018000100175 DOI: https://doi.org/10.29312/remexca.v9i1.857
Rey, D. (2021). Bioética y ambiente sano: derecho de los pueblos a la soberanía alimentaria en Colombia. http://hdl.handle.net/10654/39231
Rodríguez, F. (2016). La Soberanía Alimentaria se abre paso en el mundo. América Latina en movimiento,.4-5. https://viva.org.co/cajavirtual/svc0493/pdfs/Articulo181_493.pdf
Rosset, P. (2016). La reforma agraria, la tierra y el territorio: evolución del pensamiento de La Vía Campesina. Mundo agrario. https://www.memoria.fahce.unlp.edu.ar/library?a=d&c=arti&d=Jpr7490
Stedile, J. Martins de Carvalho, H. (2011). Soberanía alimentaria: una necesidad de los pueblos. http://conceptos.sociales.unam.mx/conceptos_final/502trabajo.pdf
Triana, M. (2017La seguridad alimentaria en Colombia Cambios y vulnerabilidades. https://www.ucentral.edu.co/sites/default/files/inline-files/2017_Seguridad_alimentaria_001.pdf
Ursúa A. Caqueo A. (2011). Calidad de vida: Una revisión teórica del concepto. https://www.scielo.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-48082012000100006
Waldmueller, J. Avalos, L. (2015). La soberanía alimentaria más allá de la técnica: Una aproximación global hacia su monitoreo intercultural. Comentario Internacional. Revista del Centro Andino de Estudios Internacionales. 253-286. https://revistas.uasb.edu.ec/index.php/comentario/article/view/482
Zeledón, D. Parada, L. Fonteles, N. (2016). Estudio sobre el Concepto de la Soberanía Alimentaria en los Países de Centroamérica, México, República Dominicana y Suramérica desde el frente parlamentario contra el Hambre de América Latina y el Caribe. http://parlamentarioscontraelhambre.org/file/estudio-soberania-alimentaria.pdf