New trends in the cocoa supply chain in Norte Santander

Nuevas tendencias para la cadena de suministro del cacao en Norte Santander

Main Article Content

Yorley Adriana Mora Urbina
Gyssel Katherine Rodríguez García
Juan Sebastián Cristancho Bastos
Abstract

This research article aims to contextualise the reader on the current state of cocoa in the department of Norte de Santander, the objective is to identify the impact of new trends for the supply chain in the cocoa sector as part of agricultural and commercial practices, presenting the advantages of their implementation in the supply chain, these new trends play an important role for the competitiveness of the sector, In order to exploit and explore the potential of cocoa in Norte de Santander, due to globalisation and current process technology, it is of vital importance for Colombia to invest in these sectors as part of innovation in the supply chain to streamline their production processes and generate added value to take advantage of the high international demand.

Keywords

Article Details

References

Abbott, P. C., Benjamin, T. J., Burniske, G. R., Croft, M. M., Fenton, M., Kelly, C. R., ... & Wilcox, M. D. (2019). Análisis de la cadena de cacao en Colombia. https://cgspace.cgiar.org/handle/10568/99089.

Araque-Cruz, C. J. (2019). Integración de la logística verde al proceso productivo del arroz dentro de una cadena de suministro en Colombia. Trabajo de Grado. Universidad Católica de Colombia. Facultad de Ingeniería. Programa de Ingeniería Industrial. Bogotá, Colombia.

Ariza Pinzón, L. F., Castañeda Correa, J. M., Cortázar Mejía, A. M., & Fajardo Osorio, S. (2018). Planeamiento estratégico para el cacao de Colombia. https://tesis.pucp.edu.pe/repositorio/handle/20.500.12404/12364.

Barón Bayona, J. A., Otero Tapia, A. A., Zubiria Lara, M. F., & Forero Barón, L. A. (2019). Estructuración de la cadena de valor del cacao en el departamento de Sucre como estrategia para el crecimiento económico regional. Documentos De Trabajo ECACEN, (2). https://doi.org/10.22490/ECACEN.3486. DOI: https://doi.org/10.22490/ECACEN.3486

Cañar Serna, D. Y., Sepúlveda Forero, J. L., Martínez Pachón, E., & Tibaduiza Castañeda, L. P. (2022). Diseño de un sistema de trazabilidad como soporte al modelo productivo de cacao en la Cordillera Nariñense Colombiana. Revista De Investigación E Innovación Agropecuaria Y De Recursos Naturales, 9(1), 30-41. https://doi.org/10.53287/ifok7070mq36r. DOI: https://doi.org/10.53287/ifok7070mq36r

Charry Camacho, A.; Vélez Betancourt, A.F. (2021) Cadenas sostenibles ante un clima cambiante. El cacao en Colombia. Bonn (Germany): Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ). 108 p. ISBN: 978-958-8945-51-4.

Cruz Chaustre, R. A., & Cañas Castillo, P. C. (2018). La importancia de la exportación del cacao en Colombia y los países en América Latina. Revista Investigación &Amp; Gestión,1(1), 18–27. Recuperado a partir de https://revistas.ufps.edu.co/index.php/ID/article/view/1514.

De La Hoz Granadillo, E., Caraballo Arevalo, G., & Ladeuth Narváez, D. (2022). Barreras en la gestión de la cadena de suministro verde: una revisión sistemática de la literatura. Investigación E Innovación En Ingenierías, 10(1), 140-159. https://doi.org/10.17081/invinno.10.1.5291. DOI: https://doi.org/10.17081/invinno.10.1.5291

Diaz, O. & Sierra, H. F. (2019). Implementación de buenas prácticas agrícolas (BPA Resolución N° 30021 del 28 de abril del 2017) para reducir el impacto socio ambiental, en la producción de cacao en 10 fincas de productores de Cacao de Paccelli (Asoprocap) del municipio de Tibú, Norte de Santander.. [Proyecto Aplicado o Tesis, Universidad Nacional Abierta y a Distancia UNAD]. Repositorio Institucional UNAD. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/25635.

Domínguez Mejías, M.G. (2018). Un estudio sobre la cadena de suministro del cacao: el caso de Ecuador. (Trabajo Fin de Máster Inédito). Universidad de Sevilla, Sevilla. https://idus.us.es/handle/11441/88534.

Flórez, J. M. C., & Vásquez, C. R. (2019). Prácticas de responsabilidad sostenible de cadenas de suministro: Revisión y propuesta. Revista Venezolana de Gerencia, 24(87), 668-683. https://www.redalyc.org/journal/290/29060499004/29060499004.pdf. DOI: https://doi.org/10.37960/revista.v24i87.24661

J. C. Carvajal Rodríguez, “Perfil Tecnológico del Comercio Rural del Cacao en el Departamento Norte de Santander”, Aibi revista de

investigación, administración e ingeniería, vol. 3, no. 2, pp. 37-46 2015.

Martínez, A. F. V., Cifuentes, J. A. L., & Alvarado-Gaona, Á. E. (2021). Sostenibilidad Ambiental Y Manejo De Residuos En Sistemas De Producción De Cacao En El Suroccidente De Boyacá-Colombia. Revista Ciencia y Agricultura, 18(3), 47-62. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=8132335. DOI: https://doi.org/10.19053/01228420.v18.n3.2021.12896

Maturano, J. G. (2018). LAS CADENAS DE SUMINISTRO Y EL DESARROLLO SOSTENIBLE: UNA REVISIÃ “N DE LA LITERATURA. Revista Universitaria Ruta, 20(2), 37-56. https://revistas.userena.cl/index.php/ruta/article/view/1089.

Mendoza, J. M. (2013). Uso de las tecnologías de la información y comunicación en los procesos de la cadena de valor en las empresas del sector cacaotero. Revista De Economía & Administración E-ISSN 2463-1035 ISSN 1794-7561, 10(2). Recuperado a partir de https://revistas.uao.edu.co/ojs/index.php/REYA/article/view/139.

Montoro Osuna, E. M., Ávila-Gutiérrez, M. J., Aguayo-González, F., & Martín-Gómez, A. M. (2019). Cadena de suministro inteligente y conectada. In XXIII Congreso Internacional de Dirección e Ingeniería de Proyectos (2019), p 769-777. AEIPRO/IPMA. Asociación Española de Dirección e Ingeniería de Proyectos. https://idus.us.es/handle/11441/93865.

Moreno, G. M. (2021). Estado del arte: análisis del impacto de la logística verde en los procesos productivos y de exportación del cacao proveniente de los cultivos de paz en Colombia. Recuperado de: http://hdl.handle.net/10654/40071.

Muñoz Angulo, M. A. (2019) Comportamiento del mercado del cacao en Colombia, Ecuador y Perú del año 2007 al 2018 y sus futuros (Monografía). Fundación Universidad de América. Retrieved from http://hdl.handle.net/20.500.11839/7225.

Pérez, L. R., & Akaki, P. P. Innovación y competitividad en las cadenas globales del cacao en Tabasco, México. C:¿ OAL?. https://www.researchgate.net/profile/Angelica-Basulto/publication/360354237_Cadenas_Globales_de_Valor_Oportunidades_para_el_Desarrollo_en_America_Latina/links/627203cf2f9ccf58eb2aa740/Cadenas-Globales-de-Valor-Oportunidades-para-el-Desarrollo-en-America-Latina.pdf#page=115.

Pineda Ballesteros, E y Téllez Acuña, F. (2018). Modelado y simulación de la cadena productiva del cacao en Colombia. Corporación Universidad de la Costa.

Ramírez Montañez, J. C., Valero Córdoba, G. M., & Martínez Higuera, P. (2019). Oportunidades de las Minicadenas Productivas del Sector Cacao de Santander Frente al Pos Conflicto Colombiano. ECONÓMICAS CUC, 40(2), 153–182. https://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.10. DOI: https://doi.org/10.17981/econcuc.40.2.2019.10

Rodriguez Guevara, J. N., & Ospina Ladino, M. C. (2020). Buenas prácticas de producción de cacao en comunidades víctimas del conflicto, Granada (Colombia). Revista Sistemas De Producción Agroecológicos, 11(1), 121-140. https://doi.org/10.22579/22484817.466. DOI: https://doi.org/10.22579/22484817.466

Ruiz Garcia, N. E. (2021). Trazabilidad como herramienta generadora de valor agregado en la comercialización del cacao. https://repository.usta.edu.co/handle/11634/33549.

Sánchez Suárez, Yasniel, Pérez Castañeira, Jessie Arlene, Sangroni Laguardia, Naylet, Cruz Blanco, Cesar, & Medina Nogueira, Yuly Esther. (2021). Retos actuales de la logística y la cadena de suministro. Ingeniería Industrial, 42(1), 169-184. Epub 08 de mayo de 2021. Recuperado en 23 de junio de 2022, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1815-59362021000100169&lng=es&tlng=pt.

Suárez Guevara, I y . (2019). Estrategias para la producción más limpia en el sector de cacao y caña panelera en el Valle del Cauca bajo el marco del Plan Nacional de Negocios Verdes en Colombia. Universidad Autónoma de Occidente. https://red.uao.edu.co/handle/10614/11611.

Tundidor, A., Hernández, E., Peña, C., Martínez, J., Campos, J., & Hernández, C. (2018). Cadena de suministro 4.0. Marge Books https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=LjB8DwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PA7&dq=tecnologias+en+la+cadena+de+suministro&ots=WZLhvT7d3j&sig=11DzB_nQ8pTLrVThlCPYP-C_fzA.

Vásquez-Barajas, E. F., García-Torres, N. E., Bastos-Osorio, L. M., & Lázaro-Pacheco, J. M. (2018). Análisis económico del sector cacaotero en Norte de Santander, Colombia y a nivel internacional. Rev.investig.desarro.innov, 8(2), 237-250. DOI: https://doi.org/10.19053/20278306.v8.n2.2018.7963

Villarreal, D. E. (2021). Análisis de la transformación digital en la producción de Cacao en el Municipio de San Vicente de Chucurí, Santander: un enfoque desde Green Project Managementx.. [Monografia]. Repositorio Institucional UNAD. https://repository.unad.edu.co/handle/10596/42727.

Vinajera-Zamora, A., Marrero-Delgado, F., & Cespón-Castro, R. (2020). Evaluación del desempeño de la cadena de suministro sostenible enfocada en procesos. Estudios Gerenciales, 36(156), 325-336. https://doi.org/10.18046/j.estger.2020.156.3699. DOI: https://doi.org/10.18046/j.estger.2020.156.3699

Vizcardo, A. P. (2019). Evolución de la industria de cacao en Colombia y Ecuador entre los años 2009 al 2019 (Trabajo de investigación). Repositorio de la Universidad Privada del Norte. vinaRecuperado de https://hdl.handle.net/11537/25158 .

OJS System - Metabiblioteca |