Analysis of available factors for the development of a food and nutrition policy by 2032
Análisis en el factor de disponibilidad de alimentos para el desarrollo de una política alimentaria y nutricional al 2032
Main Article Content
This article aims to analyze the factors to be taken into account in the formulation of the Public Food Safety Policy in the municipality of Sutatausa - Cundinamarca, Colombia. The study was carried out from the mixed approach, and the present one alludes to two moments of the process developed during the investigation. The first phase corresponds to the bibliography analysis with a descriptive design; the second phase, with the IAP design, through work tables, a SWOT matrix was made. The results show, on the one hand, the low academic production in scientific publications at the national level, on this subject; in addition to the perspectives of the citizens of the municipality, represented in the different actors that participated in the discussions around the food security of the municipality. The DOFA matrix, allowed to propose, the strategies that are suggested to advance in the process of formulating public policies, for which the possible scenarios are, from the strategic prospective, challenges and are proposed both for the representatives of the State, as of education, unions and the co-responsibility of citizens in the achievement of leading the municipality to be competitive and sustainable, both for those who live in it and for the región
Downloads
Article Details
Algrain, & etal. (1968). Prevoir pour 50 ans. Revue 2000, 2 -4.
Constitución Política de Colombia (1991). Https://pdba.georgetown.edu/Constitutions/Colombia/colombia91.pdf
Baena, G. (2015). Planeación prospectiva estratégica, metodologías y buenas Prácticas en América Latina. https://www2.politicas.unam.mx/publicaciones/wp-content/uploads/2015/08/Libro-PPE_interactivo1.pdf
Departamento Nacional de Planeación (2012. Política Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional (PSAN) https://www.icbf.gov.co/sites/default/files/pnsan.pdf
DANE (2022) Documento CONPES 3918. https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Conpes/Econ%C3%B3micos/Adenda%203918.pdf
FAO (2017). EFE News Service, http://proxy.bidig.areandina.edu.co:2048/login?url=https://www.proquest.com/wire-feeds/fao-alimentación-y-agricultura-son-claves-para/docview/1904266239/se-2?accountid=50441
FAO (2020) El estado de la seguridad alimentaria y la nutrición en el mundo.https://www.fao.org/3/ca9699es/CA9699ES.pdf
Gómez, J., Picazo, A., Martínez, E. (2008). Agricultura, desarrollo rural y sostenibilidad medioambiental. CIRIEC-España, Revista de Economía Pública, Social y Cooperativa, núm. 61, pp. 103- 126. https://www.redalyc.org/pdf/174/17412302006.pdf
Global Food Safety Initiative. (2019). Alimentos Inocuos Para Los Consumidores en todas partes. https://mygfsi.com/wp-content/uploads/2019/09/GFSI-General- Presentation_SP.pdf
Godet, M. (2011). La prospectiva estratégica para las empresas y los territorios. París: Cuadernos de LIPSOR. 2.a ed.
Gwon, J. (2021). Cultivador de Plantas Controladoras de Suelo Tipo Modulo. https://worldwide.espacenet.com/publicationDetails/biblio?CC=WO&NR=2022059856&KC=&FT=E&locale=en_EP
Herrero, M. et al. (2021). Articulación del efecto de la innovación de los sistemas alimentarios en los Objetivos de Desarrollo
Henson, S. Humphrey,J. (2009). Los efectos de las normas Privadas relativas a la inocuidad alimentaria. https://www.fao.org/3/i1132s/i1132s.pdf
Hernández, S. R. Mendoza, P. (2018). Metodología de la Investigación. Las rutas cuantitativa, cualitativa y mixta. México: Mc Graw Hill.
Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales – IDEAM (2013). Informe del estado del medio ambiente y los recursos renovables 2011. Contaminación del aire y agua en Colombia e impactos sobre la salud, tomo 3. http://documentacion.ideam.gov.co/openbiblio/bvirtual/022651/InformeTomo3.pdf
Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura [IICA]. (2014). La innovación en la agricultura: un proceso clave para el desarrollo sostenible. Posicionamiento institucional. https://www.redinnovagro.in/documentosinnov/Innovaci%C3%B3n_PP_es.pdf
La prospective. (2010). Métodos de prospectiva. http://es.laprospective.fr/Metodos-de-prospectiva.html
Ordenanza No. 0261 “Por medio de la cual se adopta la Política Pública de Seguridad Alimentaria y Nutricional en el departamento de Cundinamarca 2015-2025, y se dictan otras disposiciones”. (2015).https://mapas.cundinamarca.gov.co/documents/cundinamarca-map::municipio-de-sutatausa/explore
Plus Company Updates (2021). Committee on Agriculture - Special Session - COVID-19 impact on agricultural markets and some implications for the negotiations on agriculture - Communication[...]of the Committee on Agriculture (Doc #: 21-7091). http://bi.gale.com.proxy.bidig.areandina.edu.co/global/article/GALE%7CA676646599/0bee7a798ccf6de6ad36f8c0a4f67bdc?u=fuaa
Revista y Alimentos. (s.f.). Las Normas de Global Food Safety Initiative. Recuperado de https://www.revistaialimentos.com/ediciones/edicion-27/las-normas-de-global-food-safety-initiative/
Sapuyes; Babativa y Tovar. (2019). Prospectiva MIPYMES de seguridad privada al 2025. https://bonga.unisimon.edu.co/bitstream/handle/20.500.12442/5839/Estudienasorganizacip%C3%BAbliprivadsocialAmeriLatinCaribeTomo2.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Schwartz (1993). La planification stratégique par scénarios, Revista Futuribles, n.º 176.
Sapuyes; Rivera y Moncayo. (2019). Sutatausa Apuesta por un Futuro Promisorio al 2030. https://digitk.areandina.edu.co/handle/areandina/3899
Terazono, Emiko (2020). "Vertical farming: hope or hype?". Financial Times. Retrieved 7 November 2020.
Terridata. (2022). Departamento Nacional de Planeación. https://terridata.dnp.gov.co/index- app.html#/perfiles/25781
Vanegas, B. (2017). La investigación cualitativa: un importante abordaje de conocimiento para enfermería. https://revistas.unbosque.edu.co/index.php/RCE/article/view/1441/1047
WWF Indonesia & Indonesia Business Council for Sustainable Development. (2022). Guía de Sostenible Abastecimiento. https://www.wwf-scp.org/wp-content/uploads/2022/09/Guia-de-abastecimiento-sostenible_B14S_C5_web.pdf