Eu organic bio logo certificate for the international marketing of pulverized junc onion in the small town of Berlin Santander

Certificado eu organic bio logo para la comercialización internacional de la cebolla junca pulverizada en el corregimiento de Berlín Santander

Main Article Content

Angelica Maria Carvajal Guerrero
Johanna Milena Mogrovejo Andrade
Kesia Daniela Osorio Piña
Abstract

A critical situation with the commercialization price of a traditional and high consumption product such as onion junca was generating a series of economic problems for a group of peasant producers, but their ingenuity and teamwork resulted in an association in the Berlin village which is famous for the production of this vegetable, generating a very interesting transformation process in the onion junca creating a striking product for the Colombian market as they pulverized the onion and in doing so obtained a different and more competitive market in the field national, but thanks to its characteristics of cultivation, harvest, and processing has the ability to enter the international market is why here are the results obtained from the research process conducted to know the procedure to be made by farmers to obtain certification international onion powdered.

Keywords

Article Details

References

Bernal, C. (2010). Metodología de la investigación. 3rd ed. Bogotá, Colombia: PEARSON EDUCACIÓN, p.60.

CERES Colombia (2017) Certificación Orgánica [blog]. Recuperado de: http://cerescolombia-cert.com/sector-deservicios/certificacion-organica/

Delgado V;(2016). Plan de negocios para la creación de una empresa comercializadora de cebolla cabezona ocañera. (Especialización). Universidad Santo Tomas especialización en gerencia de empresas agropecuaria. Cúcuta. Colombia .Recuperado de: http://repository.usta.edu.co/handle/11634/9567

El tiempo. (2016, 25 febrero). Producen en Santurbán cebolla junca orgánica. EL TIEMPO. Recuperado de http://www.eltiempo.com/archivo/documento/CMS-16520049

FAO (2012). Requisitos para los certificados fitosanitarios. Recuperado de http://www.fao.org/3/Y3241S/y3241s06.htm

Gómez Laura, Gómez Ángel, Schwentesius Rita (2016). Desafíos de la agricultura orgánica comercialización y certificación. Recuperado de: http://ciestaam.edu.mx/desafios-la-agricultura-organica-certificacioncomercializacion/

Grupo Bimbo. (2016)¿QUÉ ES UN ALIMENTO ORGÁNICO? [Articulo]. Recuperado de: http://www.nutriciongrupobimbo.com/lo-que-debes-saber/paranutrirte/adultos/que-es-un-alimento-organico.html.

Instituto Colombiano Agropecuario. (2017).Wikica glosario agropecuaria [Glosario]. Recuperado de: https://www.ica.gov.co/El-ICA/Glosario.aspx

INVIMA (2018). Procedimiento de expedición de registros sanitarios, permisos sanitarios, notificaciones sanitarias sin estudio previo y control/revisión posterior. Versión 5. Recuperado de https://www.invima.gov.co/procesos/archivos/ASS/RSA/ASS-RSA-PR002.pdf

Maldonado, B., Trujillo, M. Y Rivas, L. (2013). Certificación de productos orgánicos en México. (Pregrado). Escuela Superior de Comercio y Administración Unidad Santo Tomás. Instituto Politécnico Nacional México. Recuperado de: http://congreso.investiga.fca.unam.mx/docs /xviii/docs/13.11.pdf

Osorio, k. (2018). Certificado Eu Organic Bio Logo Para La Comercialización Internacional De La Cebolla Junca Pulverizada En El Corregimiento De Berlín Santander (tesis de pregrado). Universidad Francisco de Paula Santander, Cúcuta, Colombia.

Rosario, M. y Camacho, C. (2015). Apuntes de metodología de la investigación. UNESUR, p.102

Trade Map. (2017) Perspectivas de diversificación de mercado para un producto exportado por Colombia en 2017 Producto: 0703 Cebollas, chalotes, ajos, puerros y demás hortalizas aliáceas. [Estadísticas]. Recuperado de:

http://www.trademap.org/Country_SelProductCountryGraph. aspx?nvpm=3|170||||0703|||4|1|1|2|1|1|2|1|1.spx?nvpm=3|170||||0703|||4|1|1|2|1|1|2|1|1.

Valencia A. (2016). Ministerio de agricultura y desarrollo rural resolución número 00199 de 2016 Recuperado de https://www.minagricultura.gov.co/tramites-servicios/Documents/Resolucion_199_de_2016.pdf

OJS System - Metabiblioteca |