Analysis of trends in the production and consumption of coffee internationally

Análisis de las tendencias en la producción y el consumo de café a nivel internacional

Main Article Content

Liliana Marcela Bastos Osorio
Rosa Yaneth Salazar Escalante
Claudia Mora Carvajal
Marbely Duarte Cristancho
Abstract

The objective of review article is to identify the main trends that exist in terms of coffee production and consumption, especially now when this product is a beverage with great value and social reach generating a coffee culture around the
world. The method for its realization consists of the principles of documentary research that allows obtaining the most significant contributions generated in the last few years from the bibliographic review of scientific articles and thesis. The
results of the document describe the actions and decisions that characterize the sector at present, especially those of a disruptive nature that provide an added value to both producers and consumers, who make their existence, evolution and
growth possible.

Keywords

Article Details

References

Bara, C. y Pérez, P. (2015). Status Quo, desafíos y oportunidades para el café alternativo que se produce en México y se consume en Alemania. Agricultura, Sociedad y Desarrollo, 12 (1), 59-86. DOI: https://doi.org/10.22231/asyd.v12i1.110

Cifuentes, J. y Estrada, D. (2016). El precio mundial del café y su efecto en el precio minorista para las cinco principales ciudades de Colombia. Revista Finanzas y Política Económica, 8(2), 379-399. Recuprado de https://editorial.ucatolica.edu.co/ojsucatolica/revistas_ucatolica/index.php/RFYPE/article/view/1163/1158 DOI: https://doi.org/10.14718/revfinanzpolitecon.2016.8.2.8

Consumo mundial de café fue de 162 mil 23 millones de sacos. (5 noviembre, 2018). El País. Recuperado de http://www.elpais.hn/2018/11/05/consumo-mundial-de-cafefue-de-162-mil-23-millones-de-sacos/

Consumo mundial de café fue de 162 mil 23 millones de sacos. (5 noviembre, 2018). El País. (Gráfico de barras, fig. 1). Recuperado de http://www.elpais.hn/2018/11/05/consumo-mundial-de-cafe-fue-de-162-mil-23-millonesde-sacos/

Granados, O. (2018). Un mundo loco por el café. El país, párr. 1, Recuperado de https://elpais.com/economia/2018/03/08/actualidad/1520527718_097899.html

International coffee organization. (2019). Imports of coffee by selected importing countries - October 2018. Recuperado de http://www.ico.org/prices/m4-imports.pdf

International coffee organization. (2019). Monthly export statistics - December 2018. Recuperado de http://www.ico.org/prices/m1-exports.pdf

International coffee organization. (2019). Total production by all exporting countries. Recuperado de http://www.ico.org/prices/po-production.pdf

International coffee organization. (2019). World coffee consumption. Recuperado de http://www.ico.org/prices/new-consumption-table.pdf

International coffee organization. (s.f.) Historia del café. Sección de Discurso párr. 1 y 13. Recuperado de http://www.ico.org/ES/coffee_storyc.asp?section=Acerca_del_caf%E9

International coffee organization. (S.f). Diversificación. Sección de Discurso párr. 4. Recuperado de http://www.ico.org/es/diversification_c.asp?section=Qu%E9_hacemos

López, M. (1 marzo, 2017). Estudios: La entrada de jóvenes y adolescentes al café. América Retail. Recuperado de https://www.america-retail.com/estudios-consumidores/estudios-la-entrada-de-jovenes-y-adolescentes-al-cafe/#

López, M. (1 marzo, 2017). Estudios: La entrada de jóvenes y adolescentes al café. América Retail. (Ilustración, Fig. 2). Recuperado de https://www.america-retail.com/estudios-consumido res/estudios-la-entrada-de-jovenesy-adolescentes-al-cafe/#

Martínez, A. (2014). Centro Cultural del Café. Recuperado de https://repository.javeriana.edu.co/handle/10554/17216

Organización Internacional del Café (s.f.). La organización internacional del café de 1963 a 2013: 50 años sirviendo a la comunidad cafetera mundial. p. 28. Recuperado de http://www.ico.org/documents/cy2012-13/history-ico50-years-c.pdf

Programa Promoción de Consumo Toma Café. (2014). Dinámica del Consumo Interno de Café. p. 61 Recuperado de https://www.federaciondecafeteros.org/clientes/es/ sala_de_prensa/detalle/toma_cafe_programa_de_promocion_

de_consumo_de_cafe_de_colombia/

OJS System - Metabiblioteca |